Home / Gazdaság / Ez változott a mai naptól: Többet adóznak megint a dohányosok, és kocsmárosokat is szívatják, és bukta van a mobil feltöltőkártyáknak is

Ez változott a mai naptól: Többet adóznak megint a dohányosok, és kocsmárosokat is szívatják, és bukta van a mobil feltöltőkártyáknak is

Július 1-től egy kicsit nehezített mindenen a Kormány

1.Magasabb lett a dohánytermékek jövedéki adója:

a cigaretta minimális adómértéke ezer darabonként a korábbi 28 800 forintról 29 200 forintra, a szivar, szivarka minimális adómértéke 4120 forintról 4180 forintra, a fogyasztási dohány adómértéke pedig kilogrammonként 16 200 forintról 17 300 forintra nőtt július elsején.

Nem változott ugyanakkor az elektromos cigaretták jövedéki adómértéke, amely az egyszer használatos (eldobható) termékek esetében darabonként 10 forint, a folyadék esetében milliliterenként 70 forint, a töltőfolyadékok esetében pedig milliliterenként 55 forint.
A dohánygyártmányok adójának szerkezetét és minimumát uniós irányelv határozza meg, aminek Magyarországnak is meg kell felelnie, ezért emelkedik több lépcsőben a dohánytermékek jövedéki adója.

2. Kereskedők már csak bankkártyával vehetnek italt a kocsmai vagy vendéglátós értékesítésre.

Lényeges változás, hogy jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivételt jelent az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.

3. Bukták a SIM kártyát ha nem volt egyeztetve a tulajdonos adata

Mától él az a fogyasztókat szívató szabály, miszerint a feltöltős kártyák tulajdonosainak is meg kell adniuk személyes adataikat. Így aztán kisebb nagyobb boltokban igen csak nehéz lsz SIM-et venni, miközben a régieket letiltja a szolgáltató, ahol nem volt egyeztetve a személyi azonosság.

About hellorabakoz

Check Also

Baseball sapkájába rejtett kamerával leselkedett kislányok után a győri férfi

A győri egyenruhások rövid időn belül elfogták a leselkedőt. A rendőrségre érkezett bejelentés, miszerint Győrben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük