Home / 7 települése / A 7 települése: Tét

A 7 települése: Tét

Tét

Tét városa Győr-Moson-Sopron megyében, a Téti járásban található, melynek egyben járási székhelye is. A Sokoróaljai térségben központi funkciót lát el.

Teljes népesség 4020 fő (2015. jan. 1.

Magyarország északnyugati, a Kisalföld délkeleti részén, a 83-as főút mellett helyezkedik el, Győr és Pápa között félúton. A település a megye déli határán a Sokorói-dombság lankáinak és a Marcal-medence síkságának találkozásánál fekszik. Valamikor idáig húzódott a Bakony erdőségeinek határa.

A legközelebbi vasútállomása a Gyömöre-Tét vasútállomás (a Győr–Pápa–Celldömölk-vasútvonalon) Téttől 4 km-re van Gyömörén.

Az egykori mezőváros és járási székhely 2001. július 1-jétől ismét város. A település nevét valószínűleg első birtokosairól a Thet törzsnemzetségtől kapta. A megye déli része az ezredfordulóig városhiányos volt, mely Veszprém megye hasonló térségével határos. Tét a térségben központi szerepet tölt be. Térségszervező ereje és gazdasági funkciói erősödésével egyre jelentősebb lesz. Vonzáskörzete kiszélesedett, ingázási központtá vált.

Fotó: Wikipédia

Tét története:

Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy Tét a kőkorszaktól kezdve lakott hely. A római korban a veteránusok villája, a honfoglalás után a nyugati gyepű harmadik vonalának fontos őrhelye, ahová a XI. században besenyők települtek.

A legrégibb helységek egyike, nevét hihetőleg az első birtokosairól kapta (Thet törzsnemzetség). A falu azon része, melyet e nemzetség megszállott, Öreg Teth nevet nyert. A település másik részét Besenyő-Thetnek nevezték, miután e részt egy besenyő törzs töredéke telepítette be.

Tét mellett terült el Chepan Földje település, melynek birtoklásába a király főembere, Theti Bálint vezette be Chepánt 1209-ben. 1228-ban még olvasható említés Thet Demeterről, de utána a nemzetségről már nem.

A besenyők a magyar néppel vegyülve a két évszázad folyamán kezdtek beolvadni a magyarságba, majd az 1242-es tatárjárás után kihalt lett Besenyő-Thet. Bizonyosság Besenyő-Thet megszűnésére IV. Béla királyunk adománylevele, mely 1269-ben keletkezett, mely szerint “Azon Thet földet, mely a besenyőké volt” – Poky Tamásnak, a királyi ajtónálló mesterének adományozta. Később a Pokyak Tét nagy részét birtokolták – de voltak a megye több helységében is földbirtokaik.

Tét egy része Poknak hivatott, és itt a család Szent István vértanú tiszteletére monostort alapított 1251-ben. A monostor egy domboldalon, azon a helyen állott, amelyet a hagyomány tévesen a mai napig Pokvárnak nevez. Pokvár várként nem, csak monostorként létezett.

Az Anjouk alatt valószínüleg sokat fejlődik Tét, majd Mátyás király uralkodása alatt is tovább virágzik. Ez érthető is, hisz háborús vész ezen időkben nem sanyargatta a lakosságot, sem földjeit, melyet megnövelve “kifejlődött” a mai nagy határa.

Tét lakói legtöbbet a török hódoltság alatt szenvedtek. A magyar földesurak mellett a török földesuraknak is kötelesek voltak adózni. 1618-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem hadai vonultak át Téten. Tét lakói már 1627-ben szökdösni kezdtek, lassan elhagyták lakhelyüket a török sanyargatás és magyar részről a sok ingyen közmunka miatt.

Bővebben a település történetéről, letűnt századokról itt olvashat: Tét honlapja

A település neves szülötte:

Kisfaludy Károly író, költő, szerkesztő, a romantika első nemzedékének irodalomszervezője.

Baumgarten Miksa (Tét, 1837. – Bécs, 1915.) magyar festőművész.

Faludi Gábor (Tét, 1846. május 13. – Budapest, 1932. május 4.) színigazgató, a budapesti Vígszínház egyik alapítója és első igazgatója.

Kont Ignác (Tét, 1856. október 27. – Párizs, 1912. december 22.) irodalomtörténész, a párizsi Sorbonne tanára.

Winkler Dezső (Tét, 1901. július 11. – Budapest, 1985. október 7.) magyar gépészmérnök, Kossuth-díjas (1951).

Vadas Kiss László (Tét, 1924. május 31. – Szentendre, 1999. november 2.) Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (tenor), érdemes művész.

Kukorelli István (Tét, 1952. július 6.) magyar jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Források: Tét város honlapja/ Wikipédia

About hellorabakoz

Check Also

A kapuvári rendőrök a korábbi halálos baleset helyszínén mérték a sebességet- 81 gyorshajtót fogtak

A kapuvári rendőrök többek között a 8611-es számú úton – a korábbi halálos baleset helyszínén …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük