Home / Kultúra-Programajánló / Kiválóak lettek a szili táncosok

Kiválóak lettek a szili táncosok

Kiváló minősítést kaptak a szili néptáncosok, akik így felkerültek az országosan is elismert nép- táncegyüttesek sorába. A táncukat meghatározzák az adatközlőiktől tanult tánclépések.

„A szili néptáncegyesület az 1948-as, 1956-os archív tévéfelvételekből átvett tánclépésekből építkezik” – beszélt a csoportról Szórádi Gusztávné, a néptánccsoport vezetője. Kiemelte, hogy a szili búcsú, mint hagyomány, már szerepel a megyerikumok sorában. A több évtizedes múltra visszatekintő Szili Hagyományőrző Együttes jelenleg 50 tagot számlál. A táncosok zömében helybeliek, de a környező településekről is szívesen járnak a csoportba.
„A Szili Hagyományőrző Együttesre jellemző, hogy egyszerre vannak színpadon a gyerekek, a fiatalok, a közép- és az idősebb korosztály. Olyan ez, mint egy nagy család” – mondta elégedetten Szórádi Gusztávné. Az együttes szakmai munkáját több mint két éve Orbánné Nagy Hajnalka és Orbán Sándor művészeti vezetők irányítják.

A hagyományőrző együttes 14 alkalommal lépett fel tavaly, ebből két fontos eseményt emelt ki az egyesület elnöke: „Solymáron rendezték meg »Hozd a saját táncod« címmel a Fülöp Ferenc Hagyományőrző Szólótáncversenyt, melyen egyesületünket Fülöp Gyula, Rónai Gyula és Kovács Gábor képviselték. Mindhárman Fülöp Ferenc-díjjal tértek haza – tette hozzá Szórádi Gusztávné. – A szili cséptáncot mutatták be nagy sikerrel, mely kiemelkedik a rábaközi eszközös táncok sorából régiességével, előadásmódjával, valamint a magyar paraszti társadalom életében egykor betöltött nagy jelentőségével.”

A szili búcsú hagyománya a megyerikumok között is szerepel. Fotó: kisalfold.hu

Adatközlőik, a néhai Ruzsics Nándor, Tengelics Jenő, Németh Vince és a még ma is élő Ruzsics Lajos és Jakab Ottó elbeszélése nyomán hívták életre a múltidéző táncot. A másik fontos fellépésük Dunapatajon volt, ahol az együttesük ismételten megvédte a kiváló címet. „Ezáltal a szili együttest ismét az országosan is elismert néptáncegyüttesek között említik” – tette hozzá a vezető, aki kiemelte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott félmillió forint támogatást a programok megvalósítására és a minősítő versenyen való részvételre fordították.

Talán az utánpótlás is megoldott: „A Szilban működő művészeti iskola néptáncszakos növendékeit is bevonjuk a helyi rendezvényekbe” – tette hozzá, aki szerint nem feledkezhetnek meg a Szili Linkószer Citerazenekar Egyesületről sem, akik a fellépéseken diktálják az ütemet a táncosoknak.

 „Az idősebb generáció feladata, hogy falunk néphagyományait művelje, megőrizze, átadja egy fiatalabb nemzedéknek, akik remélhetőleg ugyanilyen felelősségteljes munkával viszik tovább a több mint három évtizede megkezdett munkát” – mondta végül a vezető.”

 

Forrás: kisalfold.hu

About Sz. Kálmán

Check Also

Az alkohol is hatással lehetett a bágyogszováti balesetre- Három sérült

Az egyenruhások 1644 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést, amelynek során 13 járművezetőnél jelzett pozitív értéket a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük