Home / Megye / Nem mindenki örülhetett a megyében az egészségügyi béremelésnek

Nem mindenki örülhetett a megyében az egészségügyi béremelésnek

Nem mindenki örülhetett a megyében az egészségügyi béremelésnek

Csekkre vagy arra sem?

Nem mindenki örülhetett a megyében az egészségügyi béremelésnek- legalább is erről ír cikkében a kisalfold.hu, amikor a Győri Petz Aladár Kórház vezetőjével készült interjúját összegzi.

Egy csekk” – fordítják le a mindennapok nyelvére azt az összeget, amelyet fizetésemelésként kaptak meg a nővérek. A béremelés Magyarországon több mint 97 ezer munkavállalót érint. A szakorvosok, gyógyszerészek alapbére szeptember 1-jével 107 ezer forinttal emelkedett, majd jövő év november 1-jével további 100 ezer forinttal fog nőni. A szakdolgozók alapbére átlagosan 26,5 százalékkal, jövőre 12 százalékkal, 2018–2019-ben pedig további 8–8 százalékkal emelkedik.
A béremelés az észak-dunántúli régió legnagyobb kórházában, a győri Petzben 1931 embert érint. Ebből 359 orvos, 1540 egészségügyi szakdolgozó, 23 felsőfokú végzettségű munkatárs (pszichológus, biológus, vegyész), 9 pedig gyógyszerész.

A győri kórházban is differenciáltan emeltek az Igazgató tájékoztatása szerint , vagyis a 26,5 százalék az átlagot jelenti. Van, aki bruttó 50–60 ezer forinttal többet kapott az első emelt fizetéskor, de olyan fiatal segédápolóval is beszéltünk, aki elmondása szerint nettó négyezer-ötszázzal vihet haza többet. Az nem elég a csekkre.

Képünkön:A győri kórház büféje Fogja -e futni kávéra és csokira a béremelés után? Fotó:Eurest.hu
Képünkön:A győri kórház büféje Fogja -e futni kávéra és csokira a béremelés után? Fotó:Eurest.hu

A többség állítja, a béremelés már nagyon kellett, s lesznek olyanok, akiknek ez az összeg elég a fellélegzéshez. Aki azonban elszánt, hogy 2000–3000 euróért kimegy Ausztriába időseket ápolni, azt nem tartja otthon a havi nettó 20–30–40 ezer forintnyi többletbér.

Kimaradtak

Dr. Tamás László János szerint a béremelésről szóló döntés bejelentésekor (nyár elején) ugyanakkor már felhívta a figyelmet arra a 309 dolgozóra, akik ugyanúgy a kórház munkatársai, de kimaradnak a fizetésemelésből. Egyharmaduk (101 ember) takarító, a többiek a gazdasági, műszaki, humán részlegeken dolgoznak. Sajnos bejött a jóslata: közülük többen már beadták a felmondásukat, igazságtalannak tartják a diszkriminációt.

Bárhogyan is nézzük, bár sokaknak sok csekkre elég a fizetés emelés, mások egyáltalán nem vagy csak elenyésző segítséget kaptak a 2016.évi őszi béremeléstől.

Forrás: kislafold.hu/ weborvos.hu

Kép:fortepan

About hellorabakoz

Check Also

Az alkohol is hatással lehetett a bágyogszováti balesetre- Három sérült

Az egyenruhások 1644 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést, amelynek során 13 járművezetőnél jelzett pozitív értéket a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük